Welcome to WAGNER

The default language for your present location is .
Do you want to change the language?

Continue with

Ekspansja w Skandynawii

30/05/2017

W dniu 15 maja 2017 roku WAGNER Group GmbH rozszerzyła swoją działalność w Skandynawii i nabyła większościowy pakiet udziałów w norweskiej spółce Hypoxic Technologies AS z siedzibą w Verdal koło Trondheim. Podobnie jak Grupa WAGNER, firma WAGNER specjalizuje się w aktywnej ochronie przeciwpożarowej przez redukcję tlenu. Hypoxic Technologies będzie w przyszłości rozpowszechniać technologię OxyReduct® firmy WAGNER na rynku skandynawskim.

Współpraca przynosi wiele korzyści

„W firmie Hypoxic Technologies odnaleźliśmy profesjonalnego i strategicznego partnera, który dokładnie zna potrzeby rynku norweskiego i ma długoletnią znajomość branży”, mówi Andreas Schober, nowy Prezes Zarządu Hypoxic Technologies i Kierownik Obszaru Operations Europe w WAGNER Group. „Zapewniamy wsparcie 360°, które obejmuje nasze know-how jako lidera technologii oraz międzynarodowe kompetencje w zakresie planowania, zarządzania projektem, uruchamiania i konserwacji systemów przeciwpożarowych. Hypoxic Technologies AS będzie kontynuować sprzedaż LowOx i wspólnie z firmą WAGNER sukcesywnie rozszerzać ofertę produktów lokalnych o całą gamę systemów przeciwpożarowych. Dalszy rozwój przewiduje również rozszerzenie gamy produktów o systemy wykrywania i gaszenia pożarów. W ten sposób asortyment produktów będzie stopniowo dostosowywał się do asortymentu środków ochrony przeciwpożarowej firmy WAGNER, aby móc oferować na skandynawskim rynku kompletne rozwiązania dostosowane do indywidualnych potrzeb. „Razem z dwoma udziałowcami, Eivind Elnan i Jon Olav Vikan, WAGNER Group będzie kontynuować dalszy rozwój i sukcesywnie poszerzać portfolio rozwiązań przeciwpożarowych dla poszczególnych zakładów”, mówi Andreas Schober.

Kształtowanie przyszłej ochrony przeciwpożarowej przez wspólne projekty

„Aby móc zaoferować naszym klientom przyszłościowe rozwiązania przeciwpożarowe, zdecydowaliśmy się na firmę WAGNER jako nowego głównego udziałowca”, tymi słowami Eivind Elnan z Jonem Olavem Vikanem, jednym z założycieli i udziałowców firmy Hypoxic Technologies, uzasadnia sprzedaż 65 procent udziałów firmie WAGNER. „Ekspansja międzynarodowa, wieloletnie doświadczenie w budowie instalacji oraz własny dział badawczo-rozwojowy stanowią podstawę wiedzy eksperckiej inżynierów firmy WAGNER, na której opieramy się i z której korzystamy w naszym dalszym rozwoju.” Firma Hypoxic otrzymuje na miejscu szerokie wsparcie centrali firmy WAGNER oraz inżynierów z Międzynarodowego Działu Budowy Maszyn. Pierwsze wspólne systemy przeciwpożarowe firmy WAGNER i Hypoxic Technologies zostały już uruchomione, na przykład na Uniwersytecie w Oslo. Obecnie jest realizowany kolejny projekt ochrony Norweskiego Muzeum Narodowego w Oslo.

Firma WAGNER projektuje, planuje i wdraża systemy redukcji tlenu od roku 1998, a także stale rozwija i poszerza swoją ofertę produktów. Seria OxyReduct® obejmuje kompaktowe systemy membranowe o małej mocy do pomieszczeń EDP lub archiwum, skalowalne systemy PSA do dużych pomieszczeń oraz energooszczędne systemy VPSA. British Library, Preferred Freezer, noris network, 1&1, Niemieckie Muzeum Historii Naturalnej, LaLorraine to tylko niektórzy ze znanych klientów, którzy okazali zaufanie systemowi OxyReduct® firmy WAGNER. Duże firmy logistyczne, centra komputerowe o najwyższym poziomie bezpieczeństwa oraz biblioteki, jak również muzea o cennych walorach kulturalnych, coraz częściej domagają się w wielu krajach stosowania zasady atmosfery o obniżonej zawartości tlenu w celu aktywnego zapobiegania pożarom. Dzięki dławiącej ogień atmosferze ochronnej system OxyReduct® nie tylko od samego początku zmniejsza ryzyko pożaru, ale również zapobiega szkodom powstającym na skutek użycia środków gaśniczych, tworzenia się dymu, a w konsekwencji przerwom w pracy.

Hypoxic managing board